Sensuroitua Muualla, Tässä Ei!

Mitä on sensuuri?
Sensuuri tai sensurointi on poistettua tietoa, usein tarkoituksellisesti esimerkiksi poliittisista syistä. Tätä näkee usein lehtiartikkeleissa, muun muassa onnettomuuksien vakavuutta voidaan vähätellä. Tämän nyt ehkä ymmärtäisi vielä, mutta entäs jos kyseessä on mitättömän seikan takia sensuuriuhan alle joutunut aihe? Joskus sensuurin taustalla voi olla väkivaltainen kohtaus
elokuvassa, tai tarkoituksellinen jaksojen poisto (huomaa: VHS-nauhoille mahtui aikanaan enintään 4h videota, mutta tehdas-
valmisteisissa VHS-nauhoissa nauhan pituus oli hyvin usein lyhyempi.)


Yksi sensuurin alle menevistä virsistä koulujen kevätjuhlissa oli virsi 571 eli ns. Suvivirsi: Löytyy myös tästä linkistä.
1. Jo joutui armas aika ja suvi suloinen.
Kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen.
Nyt siunaustaan suopi taas lämpö auringon,
se luonnon uudeks luopi, sen kutsuu elohon.

2. Taas niityt vihannoivat ja laiho laaksossa.
Puut metsän huminoivat taas lehtiverhossa.
Se meille muistuttaapi hyvyyttäs, Jumala,
ihmeitäs julistaapi se vuosi vuodelta.

3. Taas linnut laulujansa visertää kauniisti.
Myös eikö Herran kansa Luojaansa kiittäisi!
Mun sieluni, sä liitä myös äänes kuorohon
ja armon Herraa kiitä, kun laupias hän on.

*4. Oi Jeesus Kristus jalo ja kirkas paisteemme,
sä sydäntemme valo, ain asu luonamme.
Sun rakkautes liekki sytytä rintaamme,
pois poista murheemme.

5. En vertaistasi sulle, sä lilja Saaronin.
Suo armos lahjat mulle ja kaste Siionin.
Kun Henkes virvoituksen, vain sielu saanut on,
keväisen kaunistuksen se saa kuin Libanon.

6. Maan, meren anna kastaa runsaasti lahjojas,
tarpeemme meille antaa sun siunauksestas.
Suo suloisuutta maistaa myös sielun sanassas,
ain armos sille paistaa, niin on se autuas.
[Suom. 1700 Virsikirjaan 1701. Lähde: Vanhempaa painosta oleva virsikirja.]
* = Lehdissä ei mainittu tätä virren kappaletta lainkaan.

Luultavasti syy tuon neloskappaleen sensuuriin on uskonnollinen? Näin ainakin voisi luulla siitä päätellen, koska juuri siinä kappaleessa on nimisana Jeesus ja perässä lukee "Kristus".

Moniko muuten tiesi, että Kolmen Pienen Porsaan sadustakin on sensuroitu tai muutettu lopusta pois se kohta, jossa paha susi putoaa savupiippuun mentyään suoraan kiehuvaan vesipataan, jonne kuolee sitten kyseisen sadun loputtua?

HOPEANUOLEN SENSUURI:
VHS-kaseteilta jätettiin pois osat 17, 18 ja 19. Näissä osissa on mm. Benizakuran, Kirikazen ja Jinnain kuolemat. Samoissa osissa
nähdään myös Madara- ja Mosa-karhujen kuolemat. Nämä on nähtävissä nykyisin DVD-julkaisusssa, joten nuo jaksot on poistettu luultavammin siksi, että VHS-julkaisut samasta sarjasta saatiin sopimaan neljälle VHS-kasetille.

Sen sijaan viimeisestä jaksosta on poistettu raakoina kohtauksina ainakin Akatoran kuolema, sekä Ginin isän Rikin kuolema. Sensuroimattomassa lopussa Gin tappaa Akakaboton erikoishyökkäyksellään katkaisten karhun pään irti. Tiettävästi on poistettu myös aika alusta kohta, jossa se vaari syöttää jalastaan lihaa Rikille, että tämä saisi voimia hakea apua paikalle, sille vaarille.

PELIT:
Everlasting Summer:
Peli löytyy Steamista ja sen voi ladata ilmaispelinä. Steamista ladatusta pelistä on poistettu kaikki K18-sisältöiset ruudut, mutta ne on yllättävän helppo saada näkyviin, kun lisää yhden tiedoston (hentai.rpyc) pelin omaan hakemistoon. Poistettu ruutu näkyy pelissä mustana ruutuna niin, että vain tekstit näkyvät ja taustaäänet kuuluvat.

Niin ja jos Carl Barksin piirtämistä Aku Ankka-sarjakuvista kiinnostaa tuolloin vallinnut sensuuri, niin tämä sivu on ehdottomasti lukemisen arvoinen: Akupedia, artistit: Carl Barks, kohta Sarjakuvien Jälkeinen Aika