Ruokaohjeita

Joo eli tänne olen koonnut erilaisia ruokaohjeita joita itse olen yleensä kokeillut. Ruuanlaittoon liittyvät tärkeimmät ohjeet on tässä sivulla ja itse ruokaohjeet olen kirjoitellut ajan saatossa txt-tiedostoihin josta ne saa tulostaa tai ladata itselleen vapaaseen käyttöön ja linkitys omille sivuille on ihan jees, ei siinä mitään. Ruokaa tehdessä on syytä varata kalalle, lihalle ja salaatille oma puukko jolla leikata ja pilkkoa ainekset. Nykysuositusten mukaan kasviksia ja hedelmiä on suotavaa syödä ainakin 500 grammaa päivässä. Tuo on totta kyllä, määrä voi vaikuttaa isolta, mutta sen saa jo syömälle siivun vesimelonia tai rasiallisen viinirypäleitä.

Viimeksi kun hain tietoa kananmunasta, niin suositukset olivat aika lailla ristiriitaisia. Luotettavimman tiedon mukaan viikossa voi terve ihminen syödä 4 kananmunaa, kun pitkään oli se maaginen 2 per viikko. Lähinnä rajoitus on kohdallaan, jos on allergia, tai kuuluu sydän- ja verisuonitautien riskiryhmään. Lisään vielä tuonne toiselle sivulle joitain tietoja, sillä Magneettimediaa en voi enää pitää täysin puolueettomana sivustodomainina. Ensinnäkin se yrttikielto, siitä puhuttiin jo niinkin varhain, kuin että 2011 tulisi voimaan ja eipä tullutkaan. Mutta ei kannatakaan täysillä ottaa artikkelia, jossa ei ole lähdeviittauksia.

Jos aiot käyttää vihanneksia tai hedelmiä salaattiin, ne on syytä usein huuhtaista vedellä jotta torjunta-aineiden jämät saadaan poistettua. Ota myös selkoa, onko joku maitoallergikko (laktoosi), allerginen viljalle (keliakia) tai kalalle, näin esimerkiksi.

Muista ruokaa laittaessa, että tuoreus ja hygienia ovat kaiken a ja o! Eli lihan ja kalan kylmäketju ei saa katketa, kerran pakastettua ruokaa ei saa pakastaa sulamisen jälkeen uusiksi ja vaalea leipä pilaantuu tummaa leipää (ruisleipä) nopeammin riippuen siitä, miten leipä on tehty ja säilytetty. Älä ikinä käytä mehua, hilloa, leipää tai mitään muutakaan, jossa on näkyvää hometta. Home on jo ehtinyt pilaamaan myrkyillään ruoan ja siten ruoasta ei irtoa muu kuin luultavasti pelkkä ruokamyrkytys jonka oire tulee ilmi ripulina ja huonovointisuutena. Vastoin yleistä luuloa esimerkiksi toisesta päästä homeinen porkkana tai juures ei ole kelvollinen vaikka homeisen kohdan heittää pois. Koko juures on pilalla homemyrkkyjen takia.

Älä myöskään ikinä syö pilaantuneeksi epäilemääsi ruokaa, eli jos leivän tuoksu on oudon "ummehtunut" tai jopa kuvottava, voi leivässä olla homeitiöitä muhimassa jo. Mieluiten heitä kompostisankoon pilaantuva ruoka, kuin että otat riskin jonka seurauksena saat jopa ruokamyrkytyksen tai ripulin, pahimmillaan nuo molemmat.

PARASTA ENNEN = Tarkoittaa myymälässä sellaista tuotetta, missä laatu alkaa heiketä merkityn päiväyksen jälkeen vähitellen. Eli sanotaan vaikka niin, että jos tuotteessa lukee 25.03. niin se meinaa sitä, että sen jälkeen tuotteen laatu alkaa heiketä, mutta itse tuote voi silti olla vielä ihan käypää kamaa ruoaksi. Esimerkiksi leivät, makeiset, limsat ja maitotuotteet merkitään aina parasta ennen-päiväyksin.

VIIMEINEN KÄYTTÖPÄIVÄ
= Tarkoittaa sitä päiväystä, minkä jälkeen tuotetta ei saa käyttää enää ruokailuun. Eli jos päivämääränä lukee tuotteessa vaikka 24.12. niin se meinaa sitä, että sen päivän jälkeen ei tuotetta saa käyttää ruoaksi enää missään nimessä. Viimeinen käyttöpäivä on aina ehdoton! Viimeistä käyttöpäivää käytetään lihatuotteisiin, leikkeleisiin, laatikkoruokiin (esim. maksalaatikoihin ja makaronilaatikoihin).

MUISTA NÄMÄ SEIKAT RUOKIIN LIITTYEN:
- Liha, kala ja salaatti, jokaiselle näistä aina eri veitsi tai puukko ja alusta.
- Sianlihan tulee olla aina täysin kypsää, eli kypsennä sianliha aina täysin kypsäksi, suosituslämpö on vähintään +70 Celsiusta.
- Naudanlihan ei tarvitse olla täysin kypsää
, esimerkiksi paksun nautapihvin voi jättää keskeltä hieman punertavaksi.
- Kaupassa myynnissä olevissa homejuustoissa on usein jonkinlainen luonnonkuori, sen voi syödä huoletta. Kaikissa ei ole kuitenkaan luonnonkuorta.
- Jos ostat lihaa tai kalaa kaupasta kylmäaltaasta, tai yleensäkään liha- tai kalatuotteita; niin kuumana kesäaikana jo kotimatkan aikana yleensä alkaa pilaantumisprosessi ellet käytä kylmäkonttia jossa on ainakin kaksi kylmäkallea.
- Pese aina kätesi ennen ruoanvalmistusta ja heti sen jälkeen, eli muista käsihygienia!

- Parasta ennen = on päivämäärä, jonka jälkeen ruoan laatu alkaa heiketä vähitellän. Esimerkiksi leivissä ja kananmunissa on parasta ennen-päiväykset. Parasta ennen ei tarkoita sitä, etteikö ruokaa voisi käyttää parasta ennen-päiväyksen ohi mentyäkin.
Koska jos vaikka sen jälkeen leipä on yhä hyvää, hometta ei siinä ole saati pahaa makua, niin leipää voi syödä.

- Viimeinen käyttöpäivä = on päivämäärä, jolloin tuotetta voi vielä käyttää. Tämän jälkeen ruokaa ei kannata syödä tai valmistaa, jos siinä on viimeinen käyttöpäivä mennyt ohi. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että aina edes tuotteen pakastaminenkaan ei auta. Viimeinen käyttöpäivä on esimerkiksi aina liha-, kana- ja kalatuotteissa, sekä leikkeletuotteissa. Sen jälkeen et saa käyttää tuotetta,
koska seurauksena voi olla vaikka ruokamyrkytys pahimmassa tapauksessa. Lievemmässä tapauksessa voi syöty tuote tulla ulos ripulin muodossa vaikkapa.

Tässä on alla aakkosjärjestyksessä erilaisia reseptejä txt-tiedostoina, joita itsekin olen vähintään kerran kokeillut:
Marmeladimakeiset (Paranneltu ohje omaan käyttöön, kokeiltu kerran ja aika pitkäveteistä oli se sekoittelu...)
Sienisalaatti (Kannattaa kerätä sienet itse, niin säästää ison summan rahaa, saat silti vaihtaa ainakin kahdesti vettä, jotta suolaisuus vähenee tarpeeksi, liika suola aiheuttaa tapauskohtaisesti vatsan kuralle menon.)
Täytetyt Uunipaprikat (Sain idean K-kaupan paprikoista joita myytiin ja tein oman variaationi sitten.)
Uunissa paistettu lohi (Voi olla filee tai kokonainen, perattu lohi)
Viilinvalmistusohje (Tämä on oikeastaan aika helppoa.)

Homejuustotäytteiset herkkusienet:
- Mieluiten isoja tai isohkoja herkkusieniä noin 6-8 kpl.
- Sinihomejuustoa murennettuna maun mukaan.
Voit toki käyttää auran muruhomejuuston lisäksi myös Pirkan tai S-ketjun omia murusinihomejuustoja.
- Murskattua musta- ja/tai valkopippuria.
- Voita tai Oivariinia, mieluiten voita.


Sitten valmistusvaiheet:
- Pera ensin herkkusienistä pois niiden jalat. Mikäli haluat, voit paistaa herkkusienten jalatkin myös.
- Laita perattujen herkkusienten lakkeihin sinihomejuustoa, mitä käytät.
- Lisää herkkusienten lakkeihin myös pieni voinokare.
- Paista paistinpannulla, voit myös paistaa uunissa.
- Mausta murskatulla musta- ja/tai valkopippurilla, mutta käytä valkopippuria hillitymmin!
- Paista sinihomejuustomurulla ja voinokareella täytettyjä, sekä musta ja/tai valkopippurilla maustettuja herkkusieniä paistinpannulla, kunnes sinihomejuustomurut ja voit ovat sulaneet.
- Huomaa, suolaa ei tarvitse käyttää, koska jo homejuustomuruista tulee suolaa herkkusieniin.


Tuli huomattua, että ohjeita on katseltu ja jopa ladattukin, hyvä niin jos kiinnostaa.