Eri Aineiden Mustalista

Mitä tarkoitetaan tällä E-koodien mustalla listalla ja millä perustein sinne voi joutua jokin E-koodi? Perusteina on mm. yksityisten ihmisten blogikirjoitukset, erilaiset palstat ja foorumit, joiden perusteella lisäaine joutuu mustalle listalle. Mustalle listalle ei joudu lisäaine, josta ei ole raportoitu haittavaikutuksia missään tai haitat ovat hyvin harvinaisia. Esimerkiksi Asesulfaami K ei tänne kuulu, koska sen aiheuttamat haitat ovat vähäisiä. Eli haittojen tulee esimerkiksi olla sellaisia, että se vaikuttaa yleisesti tiettyyn ikäryhmään (esim. lapsilla ylivilkkaus) tai heikentää terveyttä (esim. pahentaa sairautta ajan saatossa). Listassa on myös kommenttia, miksi E-koodi tai jokin muu aine/tuote/materiaali on mustalla listalla. Ei tälle mustalle listalle hetken mielijohteesta ole mitään laitettu, vaan jokaiselle on ollut syy, miksi se on lisätty tänne!

Kun luette uutisia, niin älkää uskoko kaikkea, mitä sopulit kirjoittavat. Ole siis kriittinen erityisesti, jos luet jutun, jossa sanotaan että jokin lisäaine on turvallinen. On noita turvallisia lisäaineitakin toki, mutta tulitko ajatelleeksi, että tutkimuksien olisi parempi olla puolueettomien tahojen tekemiä, joita ei tue mikään valtiollinen rahasto tai muu suuri yhtiökonserni. Asiaa voisi ilmaista sanoin: "Mikä tahansa on haitallista liiaksi saatuna."

Miksi sitten musta lista? Koska kyseinen aine on joko kielletty jossain päin maailmaa, tai sillä on yleisesti ja monen ihmisen tiedossa todistettavasti tietoja lisäaineen haitoista. Olen muutenkin ollut hyvin vahvasti Aspartaami- ja Sukraloosivastainen. Vuosien saatossa kehoni palannut normaaliksi lähes täysin omenavatsaisuutta (olen mies) lukuun ottamatta, mutta on se omenavatsakin ollut pienenemään päin. Luettelossa listatut numerot ovat käytössä myös Australiassa ja Uudessa Seelannissa, mutta ilman E-kirjainta. Monet E-koodit ovat silti hyödyllisiä ja niiden käytölle on syynsä. Tämmöisiä ovat home- ja hiivasienten kasvua estävät lisäaineet esimerkiksi. Toki on muitakin vaarattomia E-koodeja, mutta tänne joutuvat nimikkeet taas ovat täällä syystäkin.

Tästä tietoa asbestista, hengenvaarallisesta rakennusmateriaalista!

Olen ottanut kehuina ihmisten sanomiset, että "kohtahan vaatteet putoo päältä" ja "oho, on näemmä paino karissut". -Allo

Kannattaa huomata, että tietyt elintarvikelisäaineet on jo kiellettyjä, kuten E103, eli Resorsiininkeltainen.

ELINTARVIKELISÄAINEET (JOITAIN ATSOVÄREJÄ KÄYTETÄÄN YHÄ KOSMETIIKASSA):
E102, CI 19140 (Tartratsiini):
Aine on kielletty Norjassa ja käyttöä rajoitettu ainakin Itävallassa, Ruotsissa ja Saksassa. Suomessa sitä ei käytetä kotimaisiin makeisiin, mutta ulkomailta peräisin olevissa makeisissa ja juomissa (kuten alkoholijuomat) sitä voi olla. Itse huomasin tämän koodin vanhassa likööripullossa ja itse väriaine on kuulemma sitruunankeltaista sellaisenaan. Yhä käytössä olevista atsoväreistä tätä on pidetty haitallisimpana.

Suomen makeisteollisuus ei atsovärejä käytä, mutta niitä voi olla maahantuoduissa makeisissa ja makeissekoituksissa sekä mahdollisesti myös alkoholijuomissa joita tulee ulkomailta. Atsovärejä on yhä kosmetiikkatuotteissa; kuten suuvedet, saippuat ja huulirasvapuikot.

E103, CI 14270 (Resorsiininkeltainen, Krysoiini S):
Kielletty atsoväri, joka on kielletty Euroopan alueella; sekä useissa muissa Euroopan ulkopuolissa maissa. Tarkka tieto tulee sitten myöhemmin. Ollut todennäköisesti karsinogeeninen, eli syöpää aiheuttava E-koodi.

E110, CI 15985 (Paraoranssi, Sunset Yellow):
Atsoväri, aiheuttaa yleisimpinä oireina nokkosihottumaa, astmaatikoilla hengitysvaikeuksia, kuumetta ja näköhäiriöitä, migreenikohtausten pahenemista. Estää myös sinkin normaalia aineenvaihduntaa elimistössä.

VÄLTÄ TÄTÄ, JOS SINULLA ON: Astma tai migreeni.


E122, CI 14720 (Atsorubiini, Karmosiini):
Atsoväri, saattaa esiintyä juomissa, jälkiruoissa, jäätelöissä, makeisissa ja kekseissä. Tyypillisesti sitä esiintyy sellaisissa tuotteissa, jotka on ulkomailta tuotu Suomeen. Päivittäinen hyväksyttävä arvo on 4,0mg/kg/vrk.

Suomessa saa käyttää maustetuissa alkoholittomissa juomissa, jäätelöissä, jäädykkeissä, mehujäissä, jälkiruuissa, leivoksissa ja makeisissa.
KÄYTTÖ KIELLETTY: Japani, Norja, Ruotsi, Itävalta ja Yhdysvallat.


E123, CI 16185 (Amarantti):
Punavioletti tervaväriaine, atsoväri. Väri vaihtelee tummasta punertavasta purppurasta tummaan tai harmaaseen purppuraan vivahtavaan punaiseen. Nykyisin vähäisessä käytössä elintarvikevärinä. Raskaana olevien naisten tulisi varoa amaranttia. Ranskassa ja Italiassa amarantti on sallittu vain kaviaariin. Amarantti on ehkä pahimpia karsinogeenisia väriaineita?

Käyttöä on ollut kosmetiikassa, šampoissa, suihkugeeleissä, suuvesissä, koristekirsikoissa sekä astianpesuaineissa ja yleispuhdistusaineissa. Nykyisin Amaranttia saa Suomessa käyttää vain viinien, apertiivien, viinojen, sekä joidenkin alle 15 % alkoholia sisältävien tuotteiden, sekä kalanmädin värjäämiseen. (8)
KÄYTTÖ KIELLETTY: Yhdysvallat, Norja, Venäjä, Itävalta.


E124, CI 16255 (Uuskokkiini, Ponceau 4R):
Atsoväri, joka on väriltään purppuraan vivahtavan punainen. Suomessa sitä on saanut käyttää 50 gr/kg tai vastaavasti 50 ml/l makeisiin, virvoitusjuomiin ja jäätelöihin. Käyttökohteina myös kosmetiikka ja pesuaineet.
KÄYTTÖ KIELLETTY: Yhdysvallat, Kanada, Norja.


E128, CI 18050 (Punainen 2G, Atsogeraniini):
Atsoväri, käyttö kielletty EU-maissa 28.07.2007. Se on aiheuttanut geenivaurioita, anemiaa, ylivilkkautta, ihottumia ja lisäksi se oli karsinogeeninen. Samaa väriainetta on käytetty myös paperien värjäämiseen, sekä mustevärinä. Usein juuri karsinogeenisuus on se avainkortti, joka riittää syyksi sille, että jokin E-koodi kielletään kokonaan.

E129, CI 16035 (Alluranpunainen):
Atsoväri, aiheuttaa muista atsoväreistä poiketen vähempi haittaa. Mutta iho-oireet, kuten ihottumat, ovat tyypillisiä. Alluranpunainen korvasi aikanaan Yhdysvalloissa 1980-luvulla siellä kielletyn Amarantin. Alluranpunaista on käytetty maitotuotteissa, vanukkaissa, makeisissa sekä juomissa. Sitä esiintyy toisinaan lääkkeissä ja kosmetiikassa. Yhdysvalloissa sen tunnus on: FD&C #40.

E133, CI 42090 (Briljanttisininen):
Ei ole atsoväreihin kuuluva, mutta täysin synteettinen, siniseksi värjäävä väriaine. Lisäaine on kielletty paikallisella lainsäädännöllä seuraavissa maissa: Argentiina, Bulgaria, Tšekin Tasavalta, Ranska, Unkari, Italia, Marokko, Puola, Portugali ja Turkki.

Yleisiä yliherkkyysoireita, joita saattaa tulla, ovat ainakin nämä:
- Nivelkivut, vatsakivut ja pahoinvointi, pahentuneet migreenikohtaukset, lapsilla ylivilkkaus ja käytöshäiriöt (ärtyneisyys, levottomuus, unihäiriöt ja keskittymisvaikeudet).

Myös kuumetta ja näköhäiriöitä voi tulla osalle. Tämä tieto haettu alla olevasta, oikeanpuoleisesta linkistä. Tosin blogi, joka siellä on linkitettynä, ei enää toimi, mutta se tärkein tieto näkyy tuossa yhä.

[LÄHTEET: http://www.laleva.cc/food/enumbers/E131-E140.html JA: http://ekoodit.fi/E133/briljanttisininen-fcf/ ]

E142, CI 44090 (Briljanttivihreä, Vihreä S):
Keinotekoinen tervaväriaine, joka on kielletty varmuudella ainakin Ruotsissa, Norjassa sekä Yhdysvalloissa.

E151, CI 28440 (Briljanttimusta):
Atsoväri, kielletty kokonaan Tanskassa, Australiassa, Belgiassa, Kanadassa, Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Japanissa, Norjassa, Sveitsissä, Ruotsissa, Yhdysvalloissa ja Norjassa. Tätä ainetta on silti tavattu CI-numerokoodilla shampootuotteista. Tämän lisäaineen CI-koodi on: CI 28440

E154 (Ruskea FK):
Atsoväri, kielletty kokonaan nykyisin EU:n alueella, myös Suomessa, Australiassa, Itävallassa, Kanadassa, Irlannissa, Japanissa, Norjassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Silti käytössä Britanniassa, missä sen käyttö on yhä sallittua. Huomaa ettei Britannia enää kuuluu EU-maihin! Tämä väri on kuuden eri synteettisen atsovärin seoksena saatu tulos.

E155, CI 20285 (Ruskea HT):
Atsoväri, kielletty kokonaan Australiassa, Itävallassa, Belgiassa, Tanskassa, Ranskassa, Saksassa, Norjassa, Ruotsissa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa.

E173, CI ? (Alumiiniväri):
Alumiini esiintyy yleisesti maaperässä. Alumiinin on väriaineena epäilty kasaantuvan keskushermoston soluihin aiheuttaen myrkytysoireita. Parkinsonin tautia, sekä seniiliä dementiaa sairastavia aivosoluista on löydetty suuria alumiinipitoisuuksia. Käytetty kahvileipien koristeena, jotka ovat metallisen tai hopeanharmaan värisiä. Eviran sivujen mukaan taas sallittu vain leivonnaisten koristeiksi tarkoitettujen makeisten pintavärjäykseen. Huomaa, että E173 on yksi ns. metalliväreistä.

Alumiinifoliosta taas voi irrota myöskin Eviran artikkelin mukaan ruokaan alumiinia, jos foliota käytetään metalliastiassa olevan ruuan suojaamiseen. Silloin alumiinifolion ja astian välille syntyy sähköpari, minkä seurauksena ruoan pintaan ja folioon syntyy reikiä. Sen sijaan esimerkiksi eväsleipien kääriminen folioon tai keraamisen astian suojaus foliolla ei synnytä sähköparia. Alumiinisia astioita tai folioita ei suositella happamien tai suolaisten ruokien kanssa kosketukseen.

LÄHTEET:
-
https://ekoodit.fi/E173/alumiini/ (sivusto hetkellisesti alhaalla)


LOPETA TÄMÄN KÄYTTÖ, JOS SINULLA ON: Astma tai kihti.

E180 (Litolirubiini, Latolrubine BK, Pigment Rubine):
Atsoväri, käytetään myös kosmetiikassa, kuten huulirasvapuikoissa. Joissain maissa Litolirubiini on kielletty kokonaan, osalle voi tulla tästä väristä yliherkkyysoireita.

E250 (Nitriitti, Nitraatti, Natriumnitriitti):
Säilöntäaineet-luokkaan kuuluva lisäaine, joka on myös erittäin pahamaineinen jo siksi, että eläinkokeiden perusteella on saatu viitteitä esimerkiksi leukemiaan (verisyöpään). Lisäksi on havaintoja myös esim. paksusuolensyövästä sekä viitteitä mutaatioihin esiintyy.
Natriumnitriitin olemassaolosta leikkeleissä, makkaroissa, nakeissa ja tölkkilihassa kielii lihan punertavaan vivahtava väri. Natriumnitriitti on hyvin suosittu lihasäilykkeiden säilöntäaine! Tämä johtuu siitä, että sitä on lähes jokaisessa säilötyssä lihassa ja leikkeleessä.

Sitten vielä kun viime aikoina on puhuttu kaikkea erikoista käyttäen termiä "punainen liha" niin tämä tarkoittaa tuoreita lihatuotteita, joissa ei ole E250, saati E251 (kts. seuraava) koodeja. Lisäksi on syytä muistaa, että tuoreilla lihatuotteilla ei ole vaikutusta Telluksen
eli maapallon lämpenemiseen. Tuoretta lihaa, kuten naudan jauhelihaa on mustamaalattu tarkoituksella julkisessa uutismediassa.
Tästä saattaa tulla artikkelia ehkä erikseen.

E251 (Natriumnitraatti, Natriumsulfaatti, Keinotekoinen jodi):
Lihan säilöntäaine ihan kuten E250, usein Natriumnitraattia onkin yhdessä Nitriitin kanssa. Esiintyy luonnollisena, mutta voidaan valmistaa valitettavasti myös keinotekoisesti neutralisoimalla typpihappoa soodalla. Tämän huono maine johtuu siitä, koska opiskelijat ovat löytäneet tutkimuksissa yhteyden kohonneen kuolinriskin nitraattien (E250, E251) ja tiettyjen tautien, kuten Alzheimerin taudin, diabeteksen, mahasyövän ja Parkinsonin taudin osalta.


E621 (Natriumglutamaatti):
Aiheuttaa lapsilla ja ikäihmisillä liiallisina määrinä lapsilla ja nuorilla käytöshäiriöitä ja ikäihmisillä dementiaa. Tämä aine sekoittaa aivojen säätelymekanismia ruoan osalta ja vaikuttaa hormoneihin, jotka kontrolloivat kylläisyyden tunnetta jolloin ihminen syö yli tarpeidensa ja siten lihoo herkästi (riski tulla ylipainoiseksi). Samaa ainetta on aromisuolassa ja esim. lihaliemikuutioissa. Onneksi ruokateollisuus on alkanut luopua tästä aineesta turhana. Natriumglutamaatilla on myös yhteys migreenikohtauksiin ja migreenin pahentumiseen.

LOPETA TÄMÄN KÄYTTÖ, JOS SINULLA ON: Migreeni tai astma.

E627 (Dinatriumguanylaatti):
Astmaatikoille voi olla haitallinen. Todettu yhteyksiä aineenvaihduntaan ja sen takia kihtilääkityksen käyttäjien on syytä välttää tätä lisäainetta. Luultavasti tätä on maustesekoituksissa ja liha- tai kalaliemikuutioissa vahventamassa makua.

LOPETA TÄMÄN KÄYTTÖ, JOS SINULLA ON:
Kihti ja siihen lääkitys tai taipumus lihoa herkästi.

E631 (Dinatriuminosinaatti):
Valmistetaan levästä tai kuivatusta kalasta. Käytetään usein lisäaineen E621 kanssa. Tietoja kerätään tähän lisää...

E951 (Aspartaami):
Aine on siitä salakavala, että vaikutus ei näy heti, vaan vasta vuosien saatossa. Oireita on muun muassa lihominen, epileptikoilla kohtausten pahentuminen (varsinkin Grand Mal, eli tajuttomuus-kouristuskohtaukset), käytöshäiriöt ja mielialan vaihtelut, lisäksi eri maat ovat paikallisella lain säädännöllään kieltäneet kyseisen aineen käytön valtiossa. Ainetta ei myöskään saa käyttää ikinä lentäjien ruokiin. Lisäksi Aspartaami ei siedä kuumentamista, vaan jo yli 30 asteen lämmössä se hajoaa ja saa kohteesta, jolla se on makeutettu, kuten mehukeitot, tuhoisan yhdistelmän. Niin ikään Aspartaami aiheutti rotille syöpää, vaikka annokset olisivat olleet pieniä. Paikallisella lainsäädännöllä Aspartaami on kielletty ainakin Itävallassa, Ranskassa, Belgiassa, Kreikassa, Italiassa ja Alankomaissa. Muita haittoja niin ikään ovat näköhäiriöt ja puhehäiriöt; kuten puuroutuva puhe.

Myös ukfoodguide.com sivuilla on laaja artikkeli Aspartaamista, siinä sanotaan kaunistelematta, että se aiheuttaa, tai saa aikaan diabeteksen hoitotasapainon huonontumista; sekä epileptikoilla grand mal kohtauksia, tämän takia Aspartaamia ei saa ikinä käyttää lentäjien ruoka-aterioihin. Aspartaamin yhteys epilepsiaan näyttää olleen tiedossa jo 1969 vuonna. (1, 2, 5)

ASPARTAAMIN JOHDANNAISIA OVAT SEURAAVAT: Neotaami (E961), Alitaami (E956) ja Advantaami (E969).

VÄLTÄ TÄTÄ, JOS SINULLA ON:
Taipumus lihoa vaikka liikut, äkillisiä mielialan vaihteluita, migreenilääkitys.
LOPETA ASPARTAAMIN KÄYTTÖ JOS SINULLA ON: Epilepsia tai migreeni, diabetekseen viittaavia oireita.

E955 (Sukraloosi):
Sukraloosin vaaroista on myös vaiettu, mutta sitäkin käytettäessä tulee ajan mittaan useita haittavaikutuksia, mitä niitä sitten on, niin esimerkiksi nämä:

  • - Kateenkorvan kutistuminen jopa 40% alkuperäiskoosta.
  • - DNA-vauriot, keskenmenot, migreeni.
  • - Istukan ja sikiön painon laskeminen.
  • - Suolistotulehduksen ja Crohnin tauti.
  • - Diabetespotilailla veren punasolujen hemoglobiinin sokeroitumisen lisääntyminen (sokeritasapaino voi sekoilla siis).
  • - Kasvun hidastuminen (ei tarkennettu, onko kyseessä ihmisen normaalin kasvun, vai henkisen kasvun hidastuminen).

Sukraloosia lämmitettäessä se erittää myrkyllistä dioksiinia. Sukraloosin kannattajan väittävät, ettei sukraloosia kerry lähes lainkaan kemikaalilla makeutettujen elintarvikkeiden nauttineiden kehoon. Totuus on toinen, sillä keskimäärin 11 - 27% sukraloosia imeytyy kehoon. Eli kuten ehkä totesin, keinotekoiset makeuttajat eivät ole sopiva tapa laihduttaa, koska todennäköisemmin lihot kahta enempi keinomakeutetuilla tuotteilla kuin laihdut. Elimistöä kun on mahdoton huijata sokerittomuudella!

Makeutusaineena tämä E955 (Sukraloosi) aiheuttaa myös diabetesta, joten niiden, joilla on perinnöllinen alttius diabetekselle, tulisi varoa tätä lisäainetta. Eräs koe, jossa oli 17 huomattavasti ylipainoista ihmistä (kukaan heistä ei käyttänyt aiemmin keinomakeutusaineita), osallistui viisituntiseen sokerinrasituskokeeseen satunnaistetusti kahdella eri vastavuoroisella kerralla, jota siis edelsi joko veden (kontrolliryhmä) tai sukraloosin (testiryhmä) nauttiminen noin 10 minuuttia ennen sokerinrasituskoetta.

Erot olivat selkeät, kontrolliryhmään (vertailuryhmään) nähden sukraloosia nauttineilla ennen rasituskoetta ilmeni suurempi veren glukoosipitoisuuden nousu, insuliinin määrän lisääntyminen, insuliinin eritykset huippuarvon nousu ja insuliinin poiston hidastuminen. Eli yksi ainut annos Sukraloosia aiheutti 0,6 millimoolin litraa kohden glukoosipitoisuuden nousua, Koko testitulos on nähtävissä tämän linkin takaa. Onneksi Stevia/Stevioglykosi on tullut jo laajalti markkinoille, jota voi käyttää huoletta arkikäytössä.

Lähteet:
- Magneettimedia - Makeutusaine Sukraloosilla Valtavasti Haittavaikutuksia
-
Magneettimedia - Makeutusaine Sukraloosi aiheuttaa diabetesta

VÄLTÄ TÄTÄ, JOS SINULLA ON: Taipumusta lihoa vaikka liikut säännöllisesti, migreenilääkitys.
LOPETA SUKRALOOSIN KÄYTTÖ JOS SINULLA ON: Perinnöllinen alttius kakkostyypin diabetekselle.

E956 (Alitaami, Alitame):
Ei ole hyväksytty EU-maiden alueelle. Tämän käyttö on sallittu ainakin neljässä eri valtiossa, joista Meksiko on yksi sellainen. Tiedossa on, ettei Alitaami sisällä fenyylialaniinin lähdettä Aspartaamista eroten. Mutta silti pidän tätä lisäainetta epäilyttävänä.

E961 (Neotaami):
Neotaami on yksi kolmesta tunnetusta Aspartaamin johdannaisesta. Neotaamista ei ole olemassa mitään tunnettuja, puolueettomia tutkimuksia, vaan kaikki tutkimukset on tehty puolueellisesti suurfirmojen johtamina. Itse Neotaami on noin 7000 - 13.000 kertaa sakkaroosia (pöytäsokeria) makeampi makeutusaine, jota valmistetaan kemiallisesti Aspartaamin (E951) ja
3,3-dimetyylibutyraldehydin reaktiossa. Neotaami itse on hyväksytty EU:ssa aikanaan vuonna 2010 makeutusaineeksi E-koodilla E961.

Neotaamin käyttö on sallittua ainakin seuraaviin: juomat, jälkiruoat, makeiset, purukumit ja leipomotuotteet. Lisäksi Neotaami on luokiteltu lisäaineryhmään arominvahventeet; tosin se kuuluu myös ryhmään makeutusaineet. Neotaamin maksimi päivittäisannos on määritelty seuraavaksi: 2,0 mg/kg/vrk. (15)

Neotaamia en itse pitäisi vaarattomana, aika hyvin on jo tiedossa se, miten aika monet keinomakeutusaineet lihottavat ihmistä. Koska Neotaami on Aspartaamin yksi kahdesta tunnetusta johdannaisesta (toinen on E969, Advantaami), niin olettaisin itse Neotaamin myös lihottavan ihmisiä ajan mittaan. Jos kerta Aspartaami (E951) sai aikaan minussa paljon vahinkoa, niin en täysin tiedä, mitä Neotaami sitten saisi aikaan? Varmaa on ainakin se, että Neotaami ei sovellu epileptikoille. Lisäksi Neotaami on Aspartaamista eroten lämmönkestävää, mutta kemiallisesti muistuttaa Aspartaamia. Luultavasti Neotaami on myös migreenistäkin kärsvillekin haitallinen lisäaine.

E969 (Advantaami):
Advantaami on kanssa yksi kolmesta tunnetusta Aspartaamin johdannaisesta. Makeutusaineena se on jopa hypermakeaa, koska se on jopa 20.000 kertaa sakkaroosia makeampi. Sakkaroosi siis on pöytäsokeri. Itse E969 on peräisin Japanilaiselta Ajimotolta, mutta Advantaamin (E969) teossakin käytetään Aspartaamia (E951). Tätä voisi siten pitää haitallisena ainakin epileptikoille ja migreenipotilaille.

LÄÄKEAINEET:
Ketipinor (psykoosilääke):
Suomalaisen lääkefirman nimeltä Orionin kopiolääke. Ketipinoria on määrätty kymmenille tuhansille suomalaisille. Tosin käyttäjäkokemuksista ei puhuta laajalti. On tosi tietty, että psykoosilääkkeet pelastavat ihmishenkiä. Mutta tämä siis vain, jos sitä määrätään ryhmälle, jolla on sairautena skitsofrenia tai kaksisuuntainen mielialahäiriö. Ryhmä on pieni, sillä näitä sairauksia sairastaa elinaikanaan yhteensä vain noin 2,5 % maailmanlaajuisesti. Eli sadasta ihmisestä vain 2-3 ihmistä toisin sanoen. Tosin atyyppisillä mielialalääkkeillä on useita sivuvaikutuksia, kuten diabetes ja painon kasvu. Siltikin näitä on määrätty jopa nuorille ikäluokille. Käytännössä piisaa määräämisen syyksi jo se, jos potilas valittaa normaalia arkista ahdistustaan, unettomuuttaan tai lievää, emotionaalista epämukavuutta. Nuorille Ketipinoria määrätään ahdistuksiin ja vainoharhoihin, mutta useat lähdeviitteet taas ovat huomauttaneet lääkkeen poistavan useat tunteet, kuten iloisuuden ja surullisuuden. Mielialalääkkeitä ei saisi edes määrätä alle 25-vuotiaille, koska ne johtavat itsemurhiin. Esimerkiksi eräs tanskalainen 20-vuotta vanha Danilo Terrida teki itsemurhan mielialahoitokokeilun seurauksena. (4)

Kortisoni, aka Kortikosteroidi (eri tarkoituksiin):

Kortisonin löysi jo vuonna 1950 kemisti Edward Calvin Kendall (10). Nimellä Kortisoni viitataan eri lääkevalmisteisiin, kuten voidevalmisteisiin vaikkapa. Lyhytkestoisena lääkkeenä ehkä ok, ei kuitenkaan pitkäkestoisena, jos tulee oireita kortisonista. Kortisonivalmisteita käytetään mm. reuman hoitoon, astmaan hengitysteitse... Tunnettuja haittavaikutuksia on listattuna ainakin seuraavat:
- Elimistön alkuperäin kortisonituotanto saattaa mennä epätasapainotilaan, jonka palautuminen vie kauan aikaa. (9)
- Silmänpainetautiriski kasvaa. (9)
- Kuunaamaisuus, eli turvottaa kudoksia (kasvoissa), sekä rasvan kertyminen niskan alueelle.  (9)
- Kudosten haurastuminen pitkään käytettynä.  (9)
- Lisääntynyt näläntunne, koska kortisoni sekoittaa elimistön niin, ettei tiedä söikö jo aiemmin. (9)
- Kortisoniallergia voidevalmisteista. Tätä on syytä epäillä, jos ihottuma paranee odotettua hitaammin, tai ihottuma paranemisen sijasta vain pahentuu. Lisäksi jos sisäänhengitettäviä kortisonivalmisteita käyttävä astmapotilas saa odottamattomia ihottuma-tulehduksia. Pistoksina annetusta kortisonista voi tulla yleistynyttä nokkosihottumaa (urtikaria) tai jopa vielä paskempaa, anafy-laktinen reaktio. Kortisonitablettien on tiedetty aiheuttaneen rokkotautien tapaisia ihottumia. (11)
TUNNETTUJA KAUPPANIMIKKEITÄ:
Prednisolon

Seroquel (mielialalääke):
Ei saisi määrätä alle 18-vuotiaille. Lisäksi jos olet masentunut, saattaa mieleesi tulla toisinaan ajatuksia itsetuhoisuudesta tai itsensä vahingoittamisesta. Nämä ajatukset saattavat lisääntyä jopa hoidon aloittamisen jälkeen, sillä tämän tyyppiset lääkkeet eivät vaikuta normaalisti heti, vaan noin parin viikon päästä vasta. Nämä itsetuhoisat ajatukset (syynä Seroquel) ovat erityisen yleisiä nuorilla aikuisilla. Varsinkin jos ikä on 25 tai alle 25:den. Lisäksi Seroquelilla on yhteys lihomiseen potilailla, joille sitä on määrätty. SEROQUELIA EI SAISI IKINÄ KÄYTTÄÄ SAMANAIKAISESTI MASENNUSLÄÄKKEIDEN KANSSA! (6)

SEKALAISET AINESOSAT RUOKATUOTTEISSA:
Kofeiini (kahvin sisältämä):
Rajoita erityisesti mustan kahvin ja Scho-Ka-Kolan käyttöjä, jos sinulla on diabetes tai epilepsia. Tämä siksi, koska lisätietoja on tällä sivulla: Varaani.net - Kofeiini. Jossa se tärkein on tässä: "Kun adrenaliini lisääntyy, maksa tulkitsee sen hätätilanteeksi ja alkaa erittää glukoosia vereen, jotta elimistö, myös aivot, saavat lisäenergiaa. Nyt haima lähettää peliin insuliinia, ja verensokeri putoaa kohta alle normaalin. Tämä on tilanne, jossa epileptikot helposti saavat kohtauksen." Kuppi kahvia tai tai makea välipala tai muu hiilihydraattipitoinen ruoka nostaa taas verensokerin yli normaaliarvojen. Selvä kuin päivä, että kofeiini saattaa vaikeuttaa huomattavasti diabeetikon sokeritasapainon hallitsemista. (3)

Lopuksi tästä sanon, että teen sisältämä teaniini on erilaista ja sitä voi huoletta juoda epilepsiapotilaat sekä diabeetikot.

RAJOITA KÄYTTÖÄ, JOS SINULLA ON: Vaikeahoitoinen epilepsia, diabetes, tihentynyt virtsaamistarve (yliaktiivinen virtsarakko).

RAKENNUSMATERIAALIT:
Arseeni ja sen yhdisteet (2004 vuoden kesällä kielletty kyllästeaine):
Arseenia käytettiin ennen sen kieltämistä lähinnä puhelin- ja sähköpylväiden puuosien kyllästeaineena. Koska arseeni on ympäris-tölle erittäin haitallista, on sen käyttö nykyisin kiellettyä. Arseeni on alkuaine, jonka kemiallinen merkki on As ja se on puolimetalli. Tapettien ja maalien vihreässä värissä on ennen käytetty arseeniyhdisteitä, jotka irrotessaan aiheuttivat asukkaille
pitkäaikaisen myrkytyksen. Nykyisin arseenimyrkytyksen vaarassa ovat malmien tai puukyllästeiden kanssa tekemisissä olevat ihmiset. Teollisuudessa arseenilla kovetetaan metalliseoksia, sekä kirkastetaan lasia. Suomessa porakaivovesien pilaajana arseeni on merkittävä. Siksi arseenin enimmäisohjearvo vedessä on 10µg litraa kohden (mikrogrammaa). Ongelmia on erityisesti
Tampereen ja Hämeenlinnan tienoilla, missä ylitys voi olla 100-kertainen.

Suomessa kasvavista kasveista arseenia kerää muun muassa lampaannata, järvikorte, osmankäämi, korpikaisla, karvalehti sekä
järviruoko. Arseenilla on yhteyksiä happikatoon ja aiheuttaa veren sekä ihon sinertymistä. Arseeni on yksi pahimmista porakaivon
vesien tuhoajista. Lisäksi arseeni ja sen yhdisteet on luokiteltu EU-direktiivin nojalla myrkyiksi ja ympäristölle haitallisiksi. Puuta on kyllästetty kromatuilla kupariarsenaateilla, mutta nykyisin sen käyttö kyllästeaineena on kiellettyä.

Kyllästetyn puun käyttäjä voi altistua kyllästetyn puun sisältämille, terveydelle haitallisille kemikaaleille. CCA-kyllästetystä puusta liukenee maaperään ja veteen käytön aikana arseenia, kromia ja kuparia. Nämä kolme alkuainetta ovat ympäristöön jouduttuaan
monille eliöille äärimmäisen myrkyllisiä. Ne eivät hajoa, vaan kertyvät luontoon ja eliöihin. Arseenia sisältävää puuta ei saa luovuttaa kuluttajille 30.06.2004 alkaen, eikä käyttää kotona tai asuinalueella. Arseenipuuta ei saa myöskään käyttään leikkipaikoilla tai -välineissä, eikä elintarvikkeiden, ravintokasvien tai rehun kanssa kosketuksiin joutuvissa rakenteissa. Sahatavarana myytävä puu ei sisällä enää arseenia (eikä kromia), joten sitä voi käyttää leikkipaikoilla ja -välineissä.

Huomaa: vanhoissa sähkö- ja puhelinpylväissä on CCA-kyllästettä, joiden luovutus ihmisille on kiellettyä! Syy: karsinogeenisuus ja ympäristöhaitat (lue ylempää), sekä vaaralliset myrkytykset! Arseeni myös ärsyttää ihoa, silmiä ja hengityselimiä.

KUVA: Käytöstä pois purettuja sähköpylväitä, joissa on arseeniyhdisteitä.

LÄHTEET:
Wikipedia - Arseeni
Tukes - Arseenilla ja kromilla kyllästetyn puun käyttö ja hävitys


Asbesti:
Asbesti on yleisnimitys useille kuitumineraaleille. Asbestia on käytetty mm. tulenkestävänä eristeenä ja sidosaineena. Asbesti on terveydelle erittäin vaarallista. Tosin pienintä terveydelle haitallista altistumista ei tunneta. Asbestimineraaleja ovat krysotiili (valkoinen asbesti), aktinoliitti, antofylliitti, amosiitti (ruskea asbesti), krokidoliitti (sininen asbesti) sekä tremoliitti. Asbestia käytettiin rakennusmateriaalina, koska sillä oli hyvät palonkesto-ominaisuudet, sekä hyvä sämpö- ja sähköeriste. Se myös parantaa tilojen akustisia ominaisuuksia.

Käyttökohteet asbestille: putkieristeet, ruiskutetut eristeet, tasoitteet, kiinnityslaastit, maalit, liimat, rakennuslevyt, ilmastointikanavat, muovimatot, saumalaastit, kaakelit, vinyylilaatat, palokatkoeristeet, tietyt ovet (etenkin palo-ovet), proppausmassat, sekä vesikatto- ja julkisivumateriaalit; sekä moni neuvostoaikainen kaasunaamari (12)

Eli asbestilla on valtavasti käyttökohteita, lisäksi se on terveydelle hyvin vaarallista ja aiheuttaa Suomessa eniten työperäisiä kuolemia. Hyväkuntoiset asbestimateriaalit ja rakenteet eivät aiheuta ongelmia, mutta rikkoutuneet tai rikotut (ja alasrevityt) materiaalit, levittävät haitallista asbestipölyä ilmaan. Asbestipöly on niin hienojakoista, ettei tavallinen hengityssuojain auta sitä vastaan yhtään. (7)

Hiljattain Varusteleka varoitti kaasunaamareista, jotka koskivat malleja GP-5 ja PDF-2. Näissä molemmissa on niiden suodattimissa hengenvaarallista ja erittäin karsinogeenista asbestia! Varusteleka kirjoitti omille Facebook-sivuilleen julkaisun, jossa kerrottiin, että Työterveyslaitos oli tutkinut 12 kpl eri vuosimallien neuvostoaikaisia, ns. pönttömallin suodattimia. Jokaisen näiden hiukkassuodatinkankaan oli todettu sisältävän krysoliittiasbestia. En itse tiedä, onko muita neuvostoaikaisia kaasunaamareita kuin nuo tutkitut 12 kappaletta. Ongelma siis koski vain ja ainoastaan noita neuvostoaikaisia kaasunaamareita, muiden maiden, kuten länsimaiden ja Suomen kaasunaamarit ovat vaarattomia. Myös muut militariaa myyvät, niin sanotut ylijäämäkaupat ovat näitä myyneet, kunnes TUKES puuttui asiaan ja teetätti tutkimuksen Työterveyslaitoksella kyseisistä kaasunaamareista. Näitä neuuvostoaikaisia suodattimia on ollut siis liikenteessä vuosikymmenien ajat ja myyty eri militariakaupoissa, kunnes nämä sitten vedettiin pois myynnistä juuri asbestin takia. (12)

Sairaudet, joita asbesti aiheuttaa: keuhkosyöpä, asbestoosi, mesoteliooma (keuhkopussin tai vatsakalvon syöpä).

On syytä muistaa, että asbestikuidut eivät poistu IKINÄ ELIMISTÖSTÄ sinne kerran jouduttuaan. Siksi jo lyhytaikainenkin altistuminen voi johtaa sairauksiin. Tosin sairaudet asbestista johtuvat yleensä pitkäaikaisesta altistumisesta. On myös tiedossa, että monet asbestin aiheuttamat sairaudet puhkeavat vasta vuosikymmenien päästä. Asbestin lisäys mustalle listalle oli jo pitkään suunnitteilla minulla.

Mielenkiintoista, mutta tupakointi ja asbesti yhdessä moninkertaistavat keuhkosyöpäriskin jopa 50x. Keskimääräinen sairauden puhkeamisaika asbestille altistumisen jälkeen on vasta 10-20 vuoden päästä. Ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa on syytä tehdä ns. asbestikartoitus ennen purkutöitä. (7)

Kuvia asbestiaineista Wikipediasta:

Vasemmalla: Sinistä asbestia. Oikealla: asbestikuituja. (Lähde: Wikipedian kuvakirjastot)
MUUTA:
Käyttö kielletty kokonaan! Asbestilta on kotikonstein mahdoton suojautua.
UE-HUOMAUTUS: Poistu HETI vanhasta rakennuksesta, jos näet rikki revittyjä asbestieristeitä tai -pintoja!

MUUT KEMIALLISET AINEET:

Glyfosaatti (Torjunta-ainekemikaali):
Glyfosaatista on noussut iso haloo viime vuosien aikana ja ihan syystäkin. Glyfosaatti on nimittäin voimakkaasti karsinogeeninen torjunta-aine, josta on ollut ja tulee olemaan, mittavia oikeudenkäyntejä. Glyfosaatin myynnistä Euroopassa on myös kiistelty pitkään, mutta ihan syystäkin. Yksi Glyfosaattia sisältävä tuote on torjunta-aine nimeltä RoundUp. Glyfosaattia on käytetty Yhdysvalloissa, Euroopassa sekä Suomessa runsaasti torjunta-aineena.

Saksalainen kemianjätti Bayer joutuu maksamaan Glyfosaatista aiheutuneiden karsinogeenisten haittavaikutuksien takia reilusti yli 10 miljardia dollaria korvauksia. Nämä jättikorvaukset johtuvat paljon julkisuutta saaneesta jutusta, missä Yhdysvaltalaisen joukkokanteen asianomistajat ovat sanoneet sairastuneensa syöpään yhtiön valmistaman RoundUpin vuoksi. Aiemminkin jo Bayer on maksanut korvaussummia glyfosaattijutuissa. Suomessa Glyfosaattia käytetään peltoviljelyissä ja se on Suomen yleisin rikkaruohomyrkky.

Glyfosaattia myydään sekä ammatti- että kuluttajakäyttöön, lisäksi se on haitallinen ympäristömyrkky, sillä se voi päästä vesistöihin. (13, 14)

HAITALLISIKSI TAI KIELLETYIKSI LUOKITELLUT KASVIT:

Komealupiini (vieraslajike):
Vieraslajike, joka valtaa elintilaa.

Korallikanukka (vieraslajike):
Paikallisesti yleinen puutarhakarkulainen, tunnistaa helposti nuoremmat versot jo kaukaa rubiininpunaisista varsistaan. Näiden hävitys onkin maanomistajien vastuulla, mikäli he haluavat poistaa levinneet korallikanukkakasvustot ja -pensaat. Korallikanukka leviää lintujen kautta ja hieman muistuttaa leviämistavaltaan pajua.

Kurtturuusu (vieraslajike):
Tämä on tuttu näky mm. teiden varsilta ja rannoilta.

Lähteinä esim. Evira, Food-info.net, Magneettimedia, Wikipedi sekä eri ihmisten kommentoinnit eri palstoilla kuten Suomi24.
LÄHDELINKIT JA NUMEROTUNNISTE LÄHTEELLE, JOSTA TEKSTI ON HAETTU SIVULLE:
http://www.tiede.fi/uutiset/2895/rotille_syopaa_aspartaamista (1)
Elina Hytönen - Aspartaami (2)
Elina Hytönen - Kahvi Väsyttää Ja Nostaa Verensokeria (3)
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ketipinorin-vaaroista-vaietaan-suomessa (4)
http://www.ukfoodguide.net/e951.htm (5)
Lääkeinfo.fi - Seroquel  (6)
Wikipedia - Asbesti (7)
Coloria.net - Amarantti (8)
Tiede.fi - Kipu kuriin kortisnonilla, mutta entäs haitat? (9)
Wikipedia - Kortisoni (10)
Terveyskirjasto.fi - hakusana: kortisoni (11)
Varusteleka, TAKAISINVETO (12)
Kemianjätti Bayer maksaa syöpään sairastuneille yli 10 miljardin dollarin korvaukset glyfosaattijutussa. (13)
Huoli Suomen yleisimmän rikkakasvimyrkyn Glyfosaatin turvallisuudesta kasvaa. (14)
Ruokavirasto, E961 - Neotaami (15)