Hoaxit Eli Huijaukset

Alkupuheet
Sain idean laatia tämän sivun Facebookin pohjalta. Facebookissa on erinäisiä valeprofiileja, joiden elinkaari on vähäinen tai jos valeprofiili jäädytetään, huijari tai huijarit keksivät uuden profiilin syyksi vaikka selityksen, että "heidän esimiehensä oli määrännyt, että profiili pitää sulkea ja hän avasi uuden salanimellä..." Ei oikeilla viranomaisilla, varsinkaan armeijan, rikospoliisin johdon tai vastaavien, ei heillä ole aikaa hillua Facebookissa, heillä on irl oikeat kiireet työnsä tai uransa takia.

JOS SAAN PYYTÄÄ, NIIN LAITA TIETOA TÄSTÄ SIVUSTA KAVEREILLESI JA AI NIIN, TYKKÄÄ VARAANISERVER-SIVUSTANI, NIIN VOIT PAREMMIN NÄHDÄ JULKISET KOMMENTIT, VASTAILEN MYÖS KYSYMYKSIIN.

Hoaxeille on yhteistä ainakin peitetarina, selitykset rahantarpeelle ja yritykset kalastaa rahaa, tietoja tai molempia. Usein näissä vedotaan ihmisten auttamishaluun, sääliin tai yksinäisyyteen. Viimeksi mainitsemaani hyödyntää ns. petetty rakastaja -hoax jossa naisena usein esiintyvä henkilö on rakastunut jonkun peitetarinan ohella yleensä juuri yksinäiseen mieheen ja aloittaa varoen keskustelemalla ja esittää kiinnostunutta. Kun huomataan, että miehen kiinnostus herää, ansa on jo lauennut ja nyt tulee vaihe, jossa "rakastajatar" haluaa tavata miehen, mutta sanoo vaikkapa, että voisiko mies maksaa tämän koiran hoitokulut jotta matka järjestyisi. Sitten keksitään lisää verukkeita tyyliin: Passi onkin vanhentunut ja pitää pyytää uusi, mutta se uusi maksaa...

MITEN SITTEN ERI HUIJAUKSIA LAADITAAN?

Huijarit, varsinkin ne ammattihuijarit, toimivat nykyisin aina vain useammin sosiaalisissa medioissa. Sähköpostitse tulee erilaisia ns. phishing-urkintoja joissa on aina jokin veruke. Alla joitain esimerkkejä näistä huijausmetodeista ja tässä olen käyttänyt tiedonlähteenä Facebookin erästä ryhmää jonka nimeä en kerro tarkoituksella, koska nämä huijarit seuraavat näitä anti-scam ryhmiä. Yksi vaarallisimmista huijausryhmistä on Afrikan Ghanassa toimiva Sawakaboys-huijausryhmä. Lisäksi on Nigeriassa vaikuttava Yahooboys-ryhmä. Olen myös itse nähnyt kuvia, jossa afrikkalainen on paukutellut henkseleitään esiintymällä kuvissa, jossa on setelinippuja (likaista rahaa!) tai useita arvoesineitä. Vastaavasti kuvissa voi olla kalliita autoja, hienoja (ja kalliita) koruja tai jotain muuta arvokasta, kuten matkapuhelimia.

ODOTTAMATON PERINTÖ-, RAHANKERUU- JA SAIRAUSHUIJAUS:
Mitään miljoonien jättiperintöjä ei ole, joita halutaan jakaa, vaan nämä ovat tietojen kalastelua ja jotta rahat saa, pitää maksaa tullimaksuja tai muita "yllättäviä" kuluja:
- Kerrotaan peitetarina, jossa vedotaan ihmisten sääliin kuten että viestin lähettäjä on orpo tai hänellä ei ole omaisia ja perintö on saatava pian pois ettei valtio pakkolunasta perintöä.

- Tarina jossa viitataan viestin lukijan sukunimeen, joka on sama kuin esimerkiksi autokolarissa kuolleen uhrin sukunimi ja sen takia ottaa yhteyttä esimerkiksi uhrin asianajaja tai muu vastaava. Näissä on usein maininta, että asianajaja tai muu lakimies vaatii osuuden summasta ja viestin (huijausviestin) saaja saisi leijonanosan perinnöstä.

- Viestin lähettäjä väittää olevansa menehtymässä syöpään, tai vakavaan sairauteen ja haluaa jakaa edesmenneen aviomiehensä tai avopuolisonsa rahavarat hyväntekeväisyyteen ja siksi otti yhteyttä juuri sinuun.

Oikeasti rahavarat eivät koskaan jää Suomen tulliin ja jos tulli löytää ison rahalähetyksen, se takavarikoidaan valtiolle.

ROMANTIIKKAHUIJARI (PETOLLINEN RAKASTAJA):
Amerikkalaiset/Englantilaiset, jotka matkustavat työtehtäviin eli tyypillisesti Etelä-Afrikkaan ja Länsi-Afrikkaan.
Alla on esimerkkejä, mihin he tarvitsevat rahaa peitetarinoissaan:
- Luottokortit ei toimi.
- Viestin lähettäjän "oma" lapsi sairastui.
- Viestin lähettäjä ryöstettiin ja kaikki käteiset vietiin, passi on hollin omistajalla kanissa.
- Työvälineet ja -koneet jäi tullin haaviin.
- Matkalaukku, jossa lähettäjällä oli käteiset, passi ja muut dokumentit, "hävisi" lentokentällä.
- Minut ryöstettiin ja pitää maksaa työtekijöille palkat.
- Tulen luoksesi ja tarvitsen lainaa lentolippua varten kun luottokortti ei toimi.

Näitä romanssihuijauksia yleensä kohdistetaan yksinäisiin miehiin, koska yksinäiset miehet eivät saa niin helpolla himojaan tyydytettyä kumppanin puuttuessa ja tämän huijarit taatusti tietävät! Yleensä tämmöisiin yksinäisiin miehiin voi ottaa yhteyttä joku naishenkilö (luetaan: naisena esiintyvä henkilö) joka myöhemmin pyytää käteistä jonkin tekosyyn ohella (katso ylempää lista)
ja näiden huijarien kanssa ei kannata leikkiä, koska he tietävät kyllä keinot, jolla pistää vähintään samalla mitalla takaisin! Lisäksi useimmat huijarit ovat taitavia kuvankäsittelijöitä (photoshoppaus). Heillä on myös tilejä Instagramissa useita ja niiden toimintatapa on vastaavanlainen, kuin Facebookin feikki-, eli valetilien.

Erityisesti kannattaa varoa Ghanalaisia huijareita, koska he ovat kaikista pahimpia ammattihuijareita heidän taitojensa takia, joten ei ihme, jos Nigerian huijarit ovat opiskelleet huijaustaitojaan Ghanassa. Toisinaan on pidätetty näitä huijareita kyllä, mutta aina kun yksi jää vankilaan, niin kaksi uutta huijaria tulee tilalle. Yleensä ulkomailla pidätetyt Nigerialaiset ovat olleet näitä Nigerialaissyntyisiä opiskelijoita. Huijari voi pyytää uhriltaan myös pikkusummaa rahaa johonkin syyhyn vedoten. Tämä pikkusumma voi olla vain 10-50 € ja silloin herkästi ajattelee, että harva nyt huijaa tuollaista summaa. Mutta kun noissa maissa, joissa huijarit toimivat, on se keskipalkka aika pieni ja sitten kun he yleensä pyytävät samaa summaa monelta, niin huijari tienaa rahaa uhreiltaan yhteensä jopa satoja, ellei tuhansia euroja.