Allosaurusfaktaa


Kuvan tekijänoikeudet omistaa: BBC ja sen yhteistyökumppanit. Kuva skannattu kirjasta "Matkalla Dinosaurusten Kanssa".
This picture all copyrights owns BBC and its company-partners. That image was scanned from book "Walking With Dinosaurs."

 Millainen oli Allosaurus, mitä se söi ja elintavat? Allosaurushan oli peto, aikansa leijona. Sen nimi Allosaurus taasen tarkoittaa "Erilainen Lisko" tai "Toisenlainen Lisko" (saurus = lisko). Allosaurus itse kulki kahdella takaraajallaan. Allosauruksen luokittelu alla:

 • Kunta: Eläinkunta
 • Pääjakso: Selkäjänteiset
 • Alajakso: Selkärankaiset
 • Luokka: Matelijat
 • Ylälahko: Hirmuliskot
 • Lahko: Liskonlantioiset
 • Alalahko: Teropodit
 • Osalahko: Carnosauria
 • Heimo: Allosauridae
 • Suku: Allosaurus
 • Pituus: Yleensä noin 12 metriä
 • Paino: keskiarvio on noin 5 tonnia
 • Löydöt: yli 60 luurankoa tai luurankojen osia

YLEISTÄ: Allosaurus on ollut yksi yleisimpiä teropodeja, joita löydetään Morrisonin muodostuman fossiilialueelta. Lisäksi jäänteitä on löytynyt ainakin Montananasta, Wyomingista, Etelä-Dakotasta, Coloradosta, Oklahomasta ja Utahista. Myös Portugalista ja Tansaniasta on löydetty joitain fossiileja. Asiantuntijoita on ihmetyttänyt se, että Allosaurus eli samoihin aikoihin useiden teropodien, kuten Ceratosauruksen kanssa.

Yksi parhaiten säilynyt löydös on vuonna 1991 ylös kaivettu Big Al (Iso Ali). Dinosaurus oli keskenkasvuinen ja sen luista ainakin 19 oli murtunut ja niissä oli tulehdusten merkkejä. Tämä saattoi edistää Ison Alin kuolemaa. Vuonna 1996 löytyi Big Al Two (Iso Ali 2) ja on tunnetuista Allosaurusten luurangoista kenties parhaimmin säilynyt.

Ensiksi löydetty Iso Ali eli noin 145 miljoonaa vuotta sitten jurakaudella. Fossiilin kaivaminen kokonaan esille kesti kahdeksan päivää eli yli viikon. Alustavien tietojen mukaan Iso Ali kuoli joenpohjaan. Kivi, josta sen luuranko löytyi, oli tulkinnan mukaan ensin kuiva kuin korppu ja sitten läpimärkää. Sen ajatellaan olleen myös veden kyllästämää. Tämän katsotaan olleen merkki siitä, että pitkää kuivaa kautta seurasi tulvakausi. iso Ali oli kuollessaan kuusivuotias ja keskenkasvuinen. Pituus oli noin 10 metriä ja korkeutta oli kolmisen metriä. Murtumia sillä oli ainakin hännässä, selkärangassa sekä oikeassa eturaajassa. Samoin oikean jalan keskimmäinen varvas oli tulehtunut ja luultavasti hankasi viereisiä varpaita.

Tunnetuimmat Allosauruslajit ovat tässä: Allosaurus Fragilis, Allosaurus Amplexus (Epatenas), Allosaurus Maximus (Saurophaganax)

Allosaurus esiintyy ainakin pelissä Carnivores II joka on 3D peli ja kuvattu metsästäjän näkökulmasta. Siinä Allosaurus tosin enempi vastaa ns. kääpiöallosaurusta. Lisäksi Allosaurus esiintyy sarjan Matkalla Dinosaurusten Kanssa (Walking With Dinosaurs) osissa 2 ja 5. Osassa kaksi Allosaurus tappaa nuoren Diplodocuksen ja hyökkää keskenkasvuisen yksilön kimppuun ja yrittää hätyytellä Stegosaurusta mutta epäonnistuneesti. Osassa viisi se tappaa nuoren Leallynasauran hätisteltyään laumaa ensin kahteen otteeseen. Allosaurus nimeltä Iso Ali esiintyy myös fiktiivisessä tiededokumentissa nimeltä Ison Alin Tarin (The Ballad Of Big Al).

Perinteinen sanaleikki: Esko Lirilainen = Lisko Erilainen

LÄHTEET:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Allosaurus
http://fi.wikipedia.org/wiki/Big_Al
http://palaeos.com/vertebrates/theropoda/allosauridae.html (kuva ylinnä, tekijänoikeudet kuvaan omistaa alunperin BBC 1999)